Nog even en jonge voetbalfans weten niet beter: Nederland doet niet mee aan het eindtoernooi. Wil je toch je longen uit je lijf schreeuwen naar blinde scheidsrechters en blunderende keepers, dan zul je een ander land moeten kiezen om te supporten.

In elke van de acht poules is wel een team ingedeeld dat de steun van het Oranjelegioen verdient. Kies er een, twee, vijf of acht. Nederland was toch weer niet wereldkampioen geworden; misschien is dit je kans om een ploeg naar de titel te vuvuzela’en.


Poule A: Egypte

Mo Salah tijdens een training van de Egyptische selectie in Caïro.

Egypte gaat niet kampioen worden, maar verdient wel je sympathie. Sterspeler Mo Salah raakte geblesseerd in de Champions League-finale waar hij zo veel van had verwacht, en heeft aanstichter Sergio Ramos daar nog altijd niet voor vergeven. Heel Egypte hoopt dat hij op tijd hersteld is voor een mooie comeback op het WK, en in poule A voor een verrassing kan zorgen.

Bovendien: voor wie ga je anders zijn in deze poule? Met Rusland hebben we ruzie, Saoedi-Arabië kan nog wel wat mensenrechtenlessen gebruiken en bij Uruguay loopt iemand rond die iets te vaak met honger aan een wedstrijd lijkt te beginnen.


Poule B: Marokko

Hakim Ziyech en Karim El Ahmadi tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Estland.

Heb je Marokkaanse roots, dan is jouw keuze waarschijnlijk al lang gemaakt. Maar ook zonder Marokkaanse wortels is er alle reden om dit team aan te moedigen. Er gaan maar liefst drie Eredivisie-spelers namens Marokko naar Rusland. Hakim Ziyech (Ajax) en Karim El Ahmadi (Feyenoord) zullen zeker in de basis staan. Sofyan Amrabat (Feyenoord) is wat minder zeker van speelminuten.

Fans hopen de komende weken weer lekker te kunnen claxonneren. Daar kun je je aan ergeren, maar je kunt ook gezellig meedoen. In een poule met Spanje en Portugal wordt het misschien lastig feestvieren, maar tegen Iran moeten er toch kansen liggen.


Poule C: Australië

Een persconferentie van Bert van Marwijk in Sydney.

Deze is makkelijk: Bert van Marwijk. Als bondscoach leidde hij Nederland naar de finale van het WK in 2010. De afloop daarvan en het EK erna proberen we al jaren te vergeten, maar we stonden er toch maar mooi.

In Rusland neemt hij het met de socceroos op tegen Frankrijk, Peru en Denemarken. Dat laatste land heeft Lasse Schöne (Ajax), Nicolai Jørgensen (Feyenoord) en Kasper Dolberg (Ajax) in de selectie, maar voor een beetje chauvinist telt Bert van Marwijk toch voor elf.


Poule D: IJsland

Spelers van IJsland doen de Huh! na de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Kosovo.

Als je het niet voor PSV’er Albert Gudmundsson doet, dan doe je het wel voor de Huh! De beroemde IJslandse slow clap, ook weleens de Viking Thunder Clap genoemd, brengt iedere keer weer kippenvel op de armen van voetbalfans wereldwijd.

De tegenstanders in poule D: Argentinië, Kroatië en Nigeria. Hoop je dat Lionel Messi eindelijk die beker naar Argentinië brengt? Geen probleem: er mogen twee landen per poule naar de volgende ronde.


Poule E: Costa Rica

Bryan Ruiz (l) en Tim Krul na de gemiste strafschop in de kwartfinale van het WK in 2014.

Weet je nog, vier jaar geleden? De kwartfinale van het WK had zomaar het eindpunt kunnen zijn voor Oranje. Het werden strafschoppen tegen Costa Rica, en bondscoach Louis van Gaal koos voor een keeperswissel die de wereld over ging.

Laten we deze keer voor ze juichen, tegen Brazilië, Zwitserland en Servië. Costa Rica is een prachtig, vredig en gelukkig land waar je misschien wel naartoe wilt vluchten als er nog eens een oorlog uitbreekt. Het laatste dat je dan wilt, is dat je aan de grens wordt tegengehouden door douaniers met wrok.


Poule F: Duitsland

Duitse wereldkampioenen en hun trofee bij de première van de film Die Mannschaft.

Wil je je na 15 juli een beetje Weltmeister voelen, dan moet er ook een serieuze kandidaat in dit lijstje. En wie dan beter dan Die Mannschaft? De regerend wereldkampioen is zoals altijd een van de favorieten, en speelt al jaren het sympathieke totaalvoetbal waar Nederland ooit om bekendstond. De poule komen ze daarmee wel door, tegen Mexico, Zweden en Zuid-Korea.

En die Duitserhaat, die is onderhand wel echt verdwenen, toch? Zeker nu de VS zijn afgehaakt en Angela Merkel de leider van het vrije Westen is, verdienen de oosterburen onze steun ...


Poule G: België

Supporters van de Rode Duivels zien hoe hun team op achterstand komt tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK in 2014.

… behalve misschien als ze de Belgen tegen het lijf lopen! Ook dat zijn natuurlijk onze buren, en als outsider zijn ze zeker niet kansloos om het tot de finale te schoppen. De kwartfinale in 2014 smaakte voor de Rode Duivels naar meer, en de bookmakers zien het wel gebeuren: België staat op een gedeeld vijfde plaats als favoriet voor de titel.

In poule G nemen ze het op tegen Panama, Tunesië en Engeland. Dat zou toch geen probleem mogen zijn?!


Poule H: Polen

Robert Lewandowski viert zijn derde goal tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië.

Er zijn meer Polen dan Belgen in Nederland, en dat aantal is alleen maar aan het groeien. Laten we ons aansluiten bij de rood-witte stoet, meevieren dat er voor het eerst sinds 2006 weer een WK wordt gespeeld door de Polen, en hopen dat het voor Nederland niet zo lang zal duren voor we weer meedoen.

Blikvangers zijn aanvallers Robert Lewandowski en oud-Ajacied Arek Milik, die net op tijd hersteld lijkt van een zware knieblessure. Tegen Senegal, Colombia en Japan moeten zij er toch een paar in kunnen schieten.


LEES OOK: Goldman Sachs heeft 1 miljoen keer het WK voetbal gesimuleerd – dit wordt volgens hun model de nieuwe wereldkampioen